Brug en bredbåndsmåler og test din internethastighed

En bredbåndsmåler bruges til at teste hastigheden på din internetforbindelse. Det er gratis at udføre testen, og du kan finde mange steder på nettet, hvor hastighedstest tilbydes. Nogle steder kalder de testen for en ‘speedtest’, men det er det samme. Altså mål hastigheden på dit internet.

Hvorfor skal du teste hastigheden på din bredbåndsforbindelse? Det er ikke obligatorisk, men det er en god ide. Det, du betaler i abonnement for din bredbåndsforbindelse, har i vid udstrækning at gøre med hastigheden på din forbindelse. Jo højere hastighed, jo højere pris. Vi betaler for fart, når vi er online. Når du tester hastigheden på din bredbåndsforbindelse, kan du tjekke, om du får det, du betaler for.

Hvis du for eksempel betaler for et abonnement, der lover dig 500 Mbit/s for download, ja så skal du jo også helst have de 500 Mbit/s. Det kan du tjekke med en bredbåndsmåler, og det er som sagt ganske gratis. Alle udbydere af internet altså YouSee, Waoo og så videre, tilbyder test af hastighed på deres respektive hjemmesider. Du behøver ikke være kunde det pågældende sted for at kunne teste hos dem.

Når du udfører hastighedstest på din bredbåndsforbindelse, er det er rigtig god ide at lave testen flere gange, og helst hos forskellige udbydere af tests. Dette skyldes, at resultatet kan variere noget, det er ikke altid helt præcist. Med flere målinger får du det bedste overblik. Er resultatet som forventet?

Når du udfører testen, er det vigtigt, at du følger retningslinjerne for udførelsen. Du skal have din PC tilsluttet via kabel til din router. Wi-Fi er for usikkert, og mange ting kan forsinke signalet. Sæt derfor ethernet-kabel i din computer og tilslut kablet direkte til din router.

Husk også, at hvis du bor sammen med andre i din husstand, og hvis I benytter den samme internetforbindelse, så må andre personer ikke være online imens, du udfører testen. Det forsinker din forbindelse, hvis en anden bruger sidder og gamer eller streamer samtidig.

Når du på nettet har fundet den udbyder af gratis hastighedstest, du gerne vil benytte, skal du også huske at lukke stort set alt andet på din computer, inden du går i gang. Altså, luk antivirus, VPN, alle andre vinduer i din browser end det, der er nødvendigt for at lave testen. Nu er du klar.

Selve testen er bare at klikke på ‘Start test’, og i løbet af få sekunder får du resultatet på skærmen. Du får oplyst hastighed for både down- og upload, og det skal jo gerne svare til dit abonnement. Ved fiberforbindelser er hastigheden for down- og upload normalt den samme. Mens det for andre typer bredbåndsforbindelser er normalt, at hastigheden for upload er langt lavere end for download.

Hvis hastigheden for enten down- eller upload, eller begge dele, afviger væsentligt fra dét, du betaler for, må du tage kontakt til din udbyder og høre, hvad der sker. Dette gælder selvfølgelig især, hvis hastigheden er lavere end forventet. Er hastigheden højere – hvilket faktisk sker – er der vel ingen grund til at beklage sig.